Does a child arrangements order affect a guardian in my will? It can, and this is the one situation where a guardian you appoint takes effect the moment you die even though the child's other parent is still alive. But it only works in a precise set of circumstances, and it is the single most commonly mis-stated rule in this whole area. A great many solicitor blogs describe it backwards, so it is worth getting exactly right.

Here is the accurate version in one sentence. If, when you die, there is a child arrangements order in force saying your child is to live with you, and that same order does not also say the child is to live with the surviving parent, then the guardian you appointed takes effect straight away rather than waiting. Take away any part of that and you are back to the normal rule, where the appointment waits until there is no parent with parental responsibility left.

The rest of this page unpacks each moving part, because the difference between the two outcomes decides whether your chosen guardian has legal standing on the day it matters or has to go to court to get it.

At a glance

  • Normally a guardian appointment in a will only takes effect once no parent with parental responsibility survives, meaning both parents have died.
  • The exception is a child arrangements order that names you as a person the child lives with. Then your appointment can take effect on your death alone.
  • The exception does not apply if the order also names the surviving parent as someone the child lives with. That carve-out is the part most guides miss.
  • Only "lives with" orders count. A "spends time with" or contact order does not trigger it. Old residence orders are treated as "lives with" orders.
  • Even when it takes effect immediately, the guardian shares parental responsibility with the surviving parent; it does not remove the other parent.

The short answer, and why it is so often wrong online

The rule lives in section 5 of the Children Act 1989. It says a parent with parental responsibility can appoint a guardian, and it sets out when that appointment takes effect. The default is that it waits. The exception is narrow. The trouble is that the exception has three conditions layered on top of each other, and most summaries drop one of them, which produces confident advice that is simply incorrect.

The three conditions are: the order must be a child arrangements order dealing with who the child lives with; it must name you, the person making the appointment; and it must not also be in favour of a surviving parent. Miss the first and people wrongly think a contact order counts. Miss the third and people wrongly think any "lives with" order in your favour brings the guardian in immediately, even where the other parent is named on the very same order. Both errors are common, and both can send a family down the wrong path at the worst possible time. You can read the section itself on legislation.gov.uk.

The normal rule: the appointment usually waits

Start with what happens in the ordinary case, because the exception only makes sense against it. If you appoint a guardian in your will and you die while the child's other parent is alive and has parental responsibility, your appointment does not take effect. The surviving parent simply carries on caring for the child. Your guardian is appointed, but dormant, and comes into effect later only if the surviving parent also dies.

This catches out separated parents in particular, who often assume that naming a guardian in their will overrides the other parent. In the ordinary case it does not. A will cannot move a child away from a surviving parent who holds parental responsibility, which is why the appointment sits and waits. The guardian is a fallback for the event that there is no parent with parental responsibility left at all.

That is the mechanism most people have half-heard about, and for most families it is the whole story, because most families do not have a court order about where the child lives. The exception below only arises where the family has already been to the family court and come away with an order.

The exception: a "lives with" child arrangements order

Now the exception. If, immediately before you die, a child arrangements order was in force naming you as a person with whom the child is to live, your guardian appointment takes effect on your death, even though the other parent is still alive. The child does not automatically pass to the other parent; the guardian you chose steps in with legal standing straight away.

The logic is that a "lives with" order is the court's recognition that the child's home was with you. If that home is suddenly gone, the law lets the person you nominated take over the practical care, rather than forcing an immediate move to a parent the child may not have been living with. It is a deliberate protection for the settled arrangement the child actually had.

Two labels trip people up here. Since 2014 these are called child arrangements orders, and the relevant kind is one that deals with whom the child lives with, sometimes written as a "lives with" order. Before April 2014 the same thing was called a residence order. The transitional rules treat an old residence order in your favour as a "lives with" child arrangements order for exactly this purpose, so if you were granted a residence order years ago and it has never been replaced, it still counts. That answers a question a lot of separated parents have about whether their old paperwork still does anything.

The carve-out almost every guide gets wrong

This is the condition that turns confident online advice into a trap. The immediate-effect exception does not apply if the child arrangements order was also in favour of a surviving parent. In other words, if the order named both you and the other parent as people the child lives with, a shared "lives with" arrangement, then your death does not trigger the guardian. The appointment drops back to the normal rule and waits, and the surviving parent carries on.

The reason is straightforward once you see it. The exception exists to protect a child whose home was with the person who died. Where the order already said the child also lives with the surviving parent, the child still has a home with a living parent, so there is no gap for the guardian to fill immediately. But it is easy to state carelessly, and a summary that says "if you have a lives-with order, your guardian takes over straight away" is wrong precisely in the common modern case of a shared-care order naming both parents.

So the practical test has two halves. Are you named as a person the child lives with? And is the other parent not named that way on the same order? Only if both are true does the guardian take effect on your death alone. If you are unsure which kind of order you have, the order itself will use the phrase "lives with," and the number of parents it names is what decides this.

What immediate effect really means

Even where the exception applies, it is important not to over-read it. The guardian taking effect does not delete the surviving parent's parental responsibility. What happens is that the guardian gains parental responsibility too, and the two of them hold it alongside each other. It is not a clean handover; it is a sharing, and where the relationship between guardian and surviving parent is difficult, that can mean disagreement about the child's care that only the family court can resolve.

So the exception buys your chosen guardian a seat at the table immediately, which can matter enormously in the first weeks, but it does not settle the longer question of where the child ultimately lives. Either the surviving parent or the guardian can ask the court to decide that, and the court will look at the child's welfare rather than at who technically holds what. We cover how that plays out, and what makes your choice more likely to be upheld, in our guide on whether a court can overrule the guardian you chose. The very first hours, before any of this is sorted, are their own problem, which we set out in who has your child before the guardian takes over.

One more thing worth guarding: the whole appointment can be quietly wiped out if you later marry or enter a civil partnership, because that revokes an existing will unless it was written in contemplation of the event. If your circumstances have changed since you made the will that contains this order-dependent appointment, read how a civil partnership can cancel your existing will before you rely on it.

Making the appointment worth having: funding

Getting the timing of the appointment right is only half the job. A guardian who takes over, whether immediately under the exception or later under the normal rule, has to be able to afford the child, and legal standing does not pay for a bigger house or the years of raising a child who is not their own. This is the part that is easy to leave undone because it feels separate from the will, and it is not.

Life cover is the usual answer. A level term policy pays a fixed lump sum if you die within the term you choose, which for a parent is typically set to run until the youngest child is independent, and that lump sum is what lets the guardian actually take the child on rather than being financially sunk by it. Directing that money sensibly, often into a trust with the child's inheritance held back to an age you choose, keeps it working for the child over years rather than arriving in one lump too early; our guides on naming a guardian is free, funding one is not and on holding a child's inheritance back until 21 or 25 go into how. If you want to see what cover against your own circumstances would involve, you can get life insurance quotes through an FCA-authorised broker.

Scotland and Northern Ireland

The precise mechanism above is a feature of the Children Act 1989, which applies in England and Wales. The other UK nations reach similar ends through their own statutes, and the detail is not interchangeable.

In Scotland, the appointment of a guardian is governed by the Children (Scotland) Act 1995, and the framework of orders about where a child lives is different, so you should not assume the English "lives with" exception maps across word for word. In Northern Ireland the equivalent law is the Children (Northern Ireland) Order 1995, which mirrors much of the England and Wales structure, including residence-type orders, but under its own numbering. If you hold a court order about your children and want to know whether it changes when your guardian appointment bites, have the will and the order reviewed together under the law where you live. Our guide to wills, guardianship and children sets the appointment, the orders and the funding side by side.

Frequently asked questions

Does a child arrangements order change my guardian appointment?

It can bring it forward. Normally the appointment waits until no parent with parental responsibility survives. Where an order says the child lives with you and is not also in favour of the surviving parent, the appointment takes effect on your death instead, giving your chosen guardian standing straight away.

Does a contact order have the same effect?

No. The exception applies to orders dealing with whom the child lives with, not to arrangements for spending time with a parent. Residence orders made before the 2014 changes are treated as living-with orders for this purpose, so old orders still count, but a contact or "spends time with" order does not trigger it.

What if both parents are named in the living-with order?

Then the exception does not apply, because the order is also in favour of the surviving parent. Your appointment goes back to waiting until no parent with parental responsibility is left, and the other parent simply carries on caring for the child.